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CLARIFICATION N°2 
 

 

Call reference: GP/EFSA/ED/2022/01 

Call title: NAM projects in the areas of AOP development and transcriptomics for risk assessment 

 

 

 

Question: It is not clear if a Swiss institution can apply, or if it is out of the eligibility criteria.  

Can the applicant be hosted by a Swiss institution? If not, can a Swiss institution be partner in a 

consortium for the application? 

 

Answer:  

 

As stated in section 3.2 of the call for proposal (Eligibility criteria), the applicant and in case of 

consortium also its partner/s must be on the list of competent organisations designated by the 

Member States in accordance with Art 36 of Regulation (EC) 178/2002 and Commission Regulation 

(EC) 2230/2004. Applicants or partners not currently on the list may apply to be included but they 

must be formally accepted and included on the Art 36 list by the EFSA Management Board before 

the deadline for submitting outline proposals for step 1 of this call. 

For more information on the list of competent organizations, please consult EFSA website. 

 

However, this rule and the rules on access to the market do not apply to subcontractors, therefore 

entities from outside EU (including entities from Switzerland) could be involved as subcontractors for 

ancillary and assistance tasks. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

https://www.efsa.europa.eu/en/partnersnetworks/scorg

